Pentru o crestere economica sustenabila este nevoie de o reluare a cresterii consumului, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, prezentand concluziile intalnirii dintre premierul Mihai Razvan Ungureanu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Dan Suciu a mai afirmat ca in cadrul intalnirii s-au analizat masurile care pot duce la "modificarea in sus a nivelului veniturilor populatiei". In cadrul evaluarilor care vor fi facute la finalul primului trimestru, va trebui vazuta "diferenta dintre cele doua masuri", a spus Suciu facand referire la recuperarea salariala in sectorul bugetar si reducerea CAS. Suciu a precizat ca in cazul recuperarii salariale, impactul asupra consumului va fi imediat, pe cand in cazul reducerii CAS, efectele se vor vedea "ulterior".
- "Daca recuperarea salariala intr-o anumita proportie va avea un impact asupra consumului direct, masura de modificare a CAS - care ramane de luat in calcul si de analizat - va avea efecte ulterioare pe aceasta linie a reluarii consumului. Cele doua masuri sunt in analiza Guvernului".
Dan Suciu a spus ca "recuperarea nivelului salarial in sectorul public este unul din obiectivele asumate in programul de guvernare". In schimb, nu apare nimic legat de reducerea CAS in acel program de guvernare, a precizat Suciu.
- "In programul de guvernare nu aparea nimic de CAS. Discutia este lansata in acest moment. Evident, se fac evaluarile necesare. In schimb, in programul de guvernare, de la bun inceput, aparea evaluarea legata de modificarile salariale sau de recuperarea a cel putin unei parti din venituri, in conditiile bugetare existente si in conditiile de sustenabilitate bugetara pe care ni le vom putea permite la momentul la care se va lua o asemenea decizie", a explicat Suciu.
Suciu a precizat ca este tot mai clar ca pentru continuarea cresterii economice este nevoie de reluarea consumului. "In actualul context devine tot mai clar ca pentru o continuare a cresterii economice este nevoie de o reluare a consumului. Este un element al cresterii economice care nu a reusit sa contribuie in 2011 la o crestere semnificativa. In 2012 trebuie sa se revina la acest consum", a spus Suciu.
- "Eventualele modificari salariale sau de CAS trebuie facute in limita resurselor bugetare existente si asta depinde foarte mult de doua elemente, in principal: diminuarea evaziunii si de o capacitate a statului de a aduce mai multi bani la buget, macar prin temperarea evaziunii, si de cresterea economica - o conditie esentiala pentru orice constructie importanta", a mai spus purtatorul de cuvant al Guvernului.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai afirmat ca pentru 2012 se mentine prognoza de crestere economica asumata la sfarsitul anului trecut. In ciuda unui rezultat mai slab in primul trimestru, "nu ne-am distrus deloc premisele de crestere economica pe 2012".
"Daca ne uitam la evolutiile trimestriale, care ne dau sansa unei cresteri economice coerente si sustenabile pe intregul an 2012, inca suntem in grafic, nu avem niciun motiv sa reconsideram acest lucru. Cu toata iarna si inzapezirea, cifrele nu arata ca am fi intr-un trimestru mai prost fata de trimestrul I al anului precedent. Putem fi in acest trimestru in recesiune, dar in acelasi timp anul 2012 sa se inchida pe crestere economica, nu ne-am distrus deloc premisele de crestere economica pe 2012 si ramanem la prognoza de crestere asumata la sfarsitul anului trecut", a spus Suciu.
Acesta a precizat ca termenul de recesiune tehnica este "usor grav" fata de situatia existenta. "Sa privim lucrurile putin mai relaxat, in sensul in care rigiditatea termenului ne-ar impune niste concluzii fataliste. Toata discutia despre eventuala intrare in recesiune vine de la reperul luat in trimestrul trei din 2011. Atunci am avut o crestere economica record, daca am fi avut o crestere mai temperata am fi putut sa nu mai remarcam posibilitatea intrarii in recesiune tehnica, nivelul de referinta ar fi fost altul", a explicat Suciu.
Intalnirea dintre premier si guvernatorul BNR este prima dintr-o serie de astfel de intalniri de lucru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu