luni, 19 martie 2012

9 intrebari si raspunsuri despre aparatele portabile de aer conditionat

Un aparat portabil de aer conditionat poate sa fie cea mai buna solutie pentru un apartament mic. Un astfel de aparat, ceva mai mare decat un aspirator sau televizor, poate fi cu usurinta transportat din camera in camera si poate transforma o camera prea calda sau prea rece intr-un spatiu placut, locuibil, in doar cateva zeci de minute. Sigur, acest tip de aparat e destul de rar in Romania in momentul de fata, dar portabilitatea si eficienta acestuia il recomanda drept o solutie foarte buna si “desteapta”.

 

  • Poate un astfel de aparat sa ajuta la prevenirea crizelor de alergie? Da. Aceste aparate, la fel ca unele mai mari, pot tine nivelul de umiditate si temperatura din casa in parametri optimi, limitand astfel raspandirea alergenilor. Aceasta e o problema mai ales vara, dar cu un astfel de aparat poti sa creezi o atmosfera mult mai sanatoasa in casa.

  • Cum functioneaza un aparat portabil de aer conditionat? In linii mari, la fel ca ca unul traditional. Un aparat de acest fel va raspandi aer placut, la o temperatura optima, in camera, si in acelasi timp va colecta si elimina aerul statut si aerul umezit, printr-o retea de conducte. Aceste conducte pot elimina aerul afara pe geam sau pot colecta apa intr-un rezervor pe care va trebui sa-l golesti din cand in cand.

  • Ce e BTU? Aparatele de aer conditionat au un anumit numar de BTU (British Thermal Unit) pe care il pot evacua pe ora. Aparatele de joasa putere au in jur de 8000 BTU, in timp ce acelea mai puternice trec de 14-16.000. Sigur, poti regla intensitatea la care aparatul ruleaza in functie de camera in care il folosesti. De exemplu, un living aerisit are nevoie de mai putina putere decat o bucatarie in care se gateste cu mult ulei.

  • Ce insusiri trebuie sa aiba un aparat portabil de aer conditionat? Pe langa capacitatea in BTU pe car eo are aparatul, e foarte important sa aiba si un sistem de furtun dublu. Asta inseamna ca aerul cald din camera va fi absorbit, racit si retrimis in camera mai repede, dar si ca aerul cald in exces va fi eliminat mai usor, iar aparatul va consuma mai putina energie si va fi mai putin zgomotos.

  • Acest tip de aparat trebuie aerisit? Desigur. Ca si instalatiile pe perete, cele portabile trebuie aerisite si de obicei vin cu un sistem de eliminare a aerului cald, sistem usor de instalat in zona geamului. Cele mai multe sisteme sunt din plastic, dar unele sunt facute dintr-o spuma industriala speciala.

  • Cat timp ma pot baza pe un astfel de aparat? In masura in care nu-l folosesti 24 de ore in fiecare zi, aceste dispozitive pot functiona in jur de 6-7 ani fara probleme. Pe de alta parte, cele uzate foarte intens s-ar putea sa dea semne de slabiciune dupa 3-5 ani.

  • Cum trebuie intretinut un aparat portabil de aer conditionat? Poate cea mai importanta actiune de intretinere a unui astfel de dispozitiv e curatarea filtrului de aer, lucru care ar trebui facut o data la 12-14 zile. De preferat, folositi o carpa curata sau un aspirator mai mic. Pentru curatarea suprafetei aparatului, folositi o carpa uscata sau putin detergent, dar asigurati-va ca dispozitivul e scos din priza.

  • Cat de grele si zgomotoase sunt aceste dispozitive? Aceste aparate sunt destul de grele (aproximativ 20-40 de kilograme), dar multe au un sistem de roti si pot fi transportate usor intre camere. Chiar si asa, aceste aparate pot fi transportate dintr-o camera in alta, nefiind fixate in pereti, ca si cele traditionale. Cat despre zgomot, in conditii normale de uz, acestea nu vor depasi nivelul de zgomot facut de un frigider.

  • Ma va ajuta sa economisesc bani? Da, dar nu chiar foarte multi. Principalul avantaj al aparatului e portabilitatea, nu consumul scazut, dar tinand cont ca aparatul nu e tot timpul in priza, ca unul pe perete, vei putea economisi cativa lei la factura electrica.   


  • aer conditionat, aer conditionat split

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu