luni, 12 martie 2012

Aparatul de aer conditionat – o necesitate

Calitatea vietii nu se rezuma doar la a avea un job bine platit, la a lua masa intr-un restaurant, ori la deplasarea in excursii exotice. Dupa orice activitate, fie ca este vorba despre cea zilnica la birou sau la intoarcerea dintr-un concediu, ajungem acasa unde spatiul intim al locuintei noastre trebuie sa fie unul placut si primitor.

Actualele schimbari climatice pe care le resimtim din ce in ce mai acut, cu temperaturi extreme si uneori cu accente periculoase ale fenomenelor meteo, ne pun in garda pentru a  face toate demersurile in asigurarea un spatiu locuibil ocrotit de toate aceste aspecte neplacute.

Printre cele mai dificile de suportat rigori ale naturii sunt temperaturile extrem pozitive, care pot avea uneori un aspect permanentizat pe o durata mai mare de timp. Sunt uneori saptamani la rand cand in timpul anotimpului cald, temperaturile ajung sa devina insuportabile. In plus acutizarea excesului de umezeala contribuie si el la aparitia zenzatiei de disconfort termic.

Ce este de facut ? Unii dintre noi ar putea spune ca se vor refugia in locuri mai racoroase, poate la munte, ori daca exista posibilitea la o casa joasa la curte. Dar ce ne facem daca nu avem aceasta solutie si suntem nevoiti sa ramanem in orasele noastre supra-incinse de canicula ?

Solutia este una deja consacrata si anume instalarea si folosirea unui sistem de aer conditionat, care va fi pozitionat in locuinta noastra. Principiul de functionare al acestor aparate este deja unul sofisticat, tehhologia avansand la un nivel la care acum cativa ani nici nu ne puteam gandi. Sistemele performate cu care producatorii au venit in intampinarea solicitarilor clientilor, au ajuns la un nivel de optimizare si diagnosticare computerizata a procesului de racire si/sau incalzire al aerului ambiental, care pot satisface orice pretentie in acest domeniu, atat pentru uzul casnic cat si pentru cel comercial.

Utilizarea aparatelor de aer conditionat se poate face practic in orice locatie, singurul si cel mai important aspect pe care trebuie sa-l aveti in vedere este cel al dimensionarii corespunzatoare a capacitatii exprimate in BTU (Britsh Thermal Units - unitatea de masura in sistem UK), care sa poata face fata in conditii optime de utilizare a sistemului pentru suprafata aleasa a fi climatizata, atat pentru racirea aerului cat si pentru incalzirea acestuia, atunci cand aparatul ofera ambele posibilitati.

De cele mai multe ori, suntem inclinati sa alegem un astfel de aparat de aer conditionat dupa sfatul prietenilor sau cunostintelor, mai ales in ceea ce priveste capacitatea sa exprimata in BTU. Ar fi o eroare majora adoptarea unei astfel de proceduri din mai multe motive si anume, pentru faptul ca incaperile pentru care se doreste climatizarea difera de la locatie la locatie in functie de gradul de expunere la radiatia solara directa; numarul de pereti exteriori; inchiderea cu ferestre de tip termopan; anveloparea peretilor; suprafata totala pentru care se solicita climatizarea.

Un alt factor important pentru care este necesara expertiza unei firme specializate in echipamente de aer conditionat, este acela al montajului de care va beneficia aparatul ales. Daca ati crezut vreodata ca veti putea indeplini singuri aceasta activitate, atunci aveti multe sanse ca randamentul echipamentului montat sa fiu unul mediocru. In plus un montaj executat in regie proprie, conduce de cele mai multe ori la pierderea garantiei oferite de producator.

Este important sa solicitati in avans echipei care face instalarea, asigurari ca echipamentele specifice montajului vor fi folosite conform cu specificatiile de instalare ale aparatului de aer conditionat, pentru a putea obtine un raport ridicat intre consumul de energie electrica si cel al unei climatizarii reusite pentru camera unde a fost instalat aparatul. In plus veti solicita garantie pentru excutarea lucrarilor de instalare, asigurandu-va astfel pentru eventualele disfunctionalitati ale sistemului de climatizare.


aer conditionat, aer conditionat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu