miercuri, 25 aprilie 2012

Cauta si foloseste energia verde

Suntem inevitabil captivi ai societatii moderne, slujbasi ai tehnologiilor care ne-au invadat viata si fara de care, cel putin in imaginatia noastra, credem ca nu am putea sa traim. Sunt desigur o serie de utilitati tehnologice fara de care in ziua de azi ar fi dificil sa ne desfasuram activitati dificile, dar toate acestea doar din cauza ca suntem prizonierii oraselor moderne, care ne-au acaparat existenta si ne conduc in ritmul infernal cu care orice procesor de computer modern executa comenzile pe care i le cerem.

Si cum toata aceasta aparatura este pusa in miscare cu energie electrica, atunci intelegem ca in fapt trebuie sa aducem in fiecare zi care trece tribut pamantului pe care traim, pentru producerea acestei energii.

Resursele clasice, oricat de optimisti am fi, sunt si ele limitate si vom putea observa ca odata cu trecerea anilor, prin epuizarea lor, preturile vor exploda, fapt pentru care deja ne-am gandit ca trebuie sa gasim alternative, nu numai pentru costuri ci mai ales pentru sanatatea noastra atat de afectata de poluare.

La utilizarea de echipamente iluminat, atat in mediul privat cat si cel industrial, chiar daca ar parea ca nu sunt mari consumatoare de energie electrica, se va incerca echiparea lor cu lampi fluorescente cu consum redus, asa numitele becuri ecologice, care vor putea fi gasite in diverse variante de putere exprimata in lumeni si temperatura a culorii luminii emanate. Veti putea observa cu usurinta ca utilizarea mai multor becuri economice de calitate, cu puteri mici de consum, va aduce mai multa lumina in camerele dumneavoastra, cu costuri evident reduse.

Pentru celelalte aparate si echipamente electrice, care sunt folosite in diferite scopuri de productie sau in regim privat, producatorii au depus eforturi pentru aducere acestora la niveluri de consum de energie electrica cat mai scazute, fiind etichetate corespunzator prin clase de consum energetic notate cu A, A+ si chiar A++ pentru cele mai putin energofage.

Pana la urma orice s-ar face, consumul energetic va ramane, chiar diminuat fiind, incat necesarul trebuie suplimentat datorita dezvoltarii de alte si alte zone consumatoare. Acest consum va trebui sustinut prin alte surse de producere a energiei electrice, oricare decat cele conventionale.

Omenirea si-a indreptat atentia de ani buni catre elementele naturii care nu necesita prelucrari sau exploatari dificile pentru folosirea lor si anume energiile verzi cum sunt denumite. Este desigur vorba despre energia solara si cea eoliana care parctic exista si se manifesta fara vreo alta interventie a omului. Captarea puterii acestor doua tipuri de energie verde se face prin intermediul unor panouri solare, in cazul energiei solare si a elegantelor si tot mai vizibilelor de acum turbine eoliene, care pun in miscare generatoare de curent electric ce alimenteaza in functie de puterea lor chiar si zone rezidentiale cu un numar insemnat de locuinte, ori mici afaceri de productie ale fermierilor particulari.

Curatenia la propriu a acestor sisteme de productie de energie electrica si chiar termica in cazul utilizarii de panouri solare, este cu atat mai importanta cu cat schimbarile climatice ca rezultat al poluarii in urma folosirii combustibililor fosili sunt din ce in ce mai active si periculoase pentru populatie.

Un simplu panou solar, instalat pe acoperisul casei dumneavoastra, va putea produce energie electrica sau energie termica, pentru micile cerinte ale gospodariei. Cu cat veti suplimenta prin instalarea de baterii de panouri solare capacitatea instalata de productie proprie de energie, cu atat veti deveni mai independeti fata de necesitatea conectarii la sursele clasice de energie.

Daca initial costurile inca sunt putin cam ridicate pentru punerea in functiune a unor astfel de turbine eoliene sau panouri solare in varianta individuala, nu acelasi lucru se poate spune atunci cand investitori privati instaleaza adevarate parcuri eoliene si fotovoltaice, care isi vor amortiza rapid costurile prin livrarea catre consumatori a energiei produse, castigand astfel lupta impotriva poluarii care deja a atins cote greu de suportat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu